2 Mayıs 2016 Pazartesi

Gerçek başarı için 20 altın kural

Başarılı insanların kesinlikle yapmayacağı 20 şey nedir? Gayrimenkul zengini Chris Heller'ın  danışmanlara verdiği seminerde başarılı olmak için yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi... İşte  Heller'a göre iş yaşamında başarı için yapılması gerekenler... 
Başarı için yapılmaması gereken 20 şey
ABD gayrimenkul danışmanlığı şirketi Keller Williams’ın dünya başkanı ve Keller Williams Türkiye ortağı Chris Heller, İstanbul’da düzenlenen “Başarılı Kişilerin Asla Yapmayacağı 20 Şey” konulu seminerde yüzlerce danışmanla bir araya geldi. Kariyeri boyunca 3 binden fazla ev satarak gayrimenkul dünyasında şöhrete kavuşan Heller, başarıya giden yolda uzak durulması gereken davranışları 20 maddede özetledi.
Geçmişe takılıp kalmak
Mantıklı ve güçlü bireyler, bulundukları ana ve yakın geleceğe odaklanırlar. Geçmişin artık bizim kontrolümüzde olmadığını, uzak geleceğimizin de kışın ya da yazın havanın nasıl olacağı tahmini kadar öngörülebilir olduğunu bilirler. 
Konfor bölgesinden dışarı çıkmamak 
Konfor bölgesi oldukça tehlikeli bir yerdir. Çok uzun süre orada kalanların kendilerinden tümüyle uzaklaştıkları karanlık bir boşluk gibidir. Konfor bölgesinden dışarı çıkmamak kendi hayatınızdan vazgeçmek anlamına gelir. 
Başkalarının görüşlerini önemsememek 
Yalnızca budalalar her şeyi bildiklerini zannederler. Oysa bir beyin fırtınası yapıldığında, iyi fikirler fazla zorlanmadan yakalanabilir. İyi bir fikir, sonuçta iyi bir fikirdir. Zaten sizin tarafınızdan ortaya atılıp atılmadığı da önemli değildir. Egonuzun sizin önünüze geçmesine izin vermeyin; eğer size birisi iyi bir fikir sunarsa onu kabul edin. 
Değişimden kaçmak 
Mantıklı bir beynin çok iyi bildiği, ama mantıksız bir beynin hiç anlamadığı şey şudur; değişim kaçınılmazdır. Kaçmaya çalışmak her durumda ve her şekilde yararsızdır. Bu nedenle, değişimden kaçmak zaman ve enerji kaybından başka bir şey değildir. 
Geri kafalı olmak 
Siz her şeyi bilemezsiniz. Hatta çok iyi bildiğinize inandığınız pek çok şey bile tümüyle doğru olmayabilir. Eğer siz geri kafalı davranıyorsanız o zaman kendinizi yeni şeyler öğrenmekten alıkoyuyorsunuz demektir. Öğrenmeyi bırakırsanız, yaşamayı bırakmış olursunuz.  
Başkalarının kendisi hakkında karar vermesine izin vermek 
Kendi kararlarınızı ancak kendiniz verebilirsiniz; bunu başkalarının yapmasına izin veremezsiniz. Tüm bunlar sorumluluğu kendi üzerinden atıp başkasına yüklemekle alakalıdır, ama sonuçta zarar gören tek kişi siz olursunuz. Başarısızlığa tahammülünüz yoksa başarıya da cesaretiniz yok demektir. 
Başkalarının başarılarını kıskanmak 
Başkaları başarılı oldukça, siz mutlu olmalısınız. Onlar yapabiliyorsa siz de yapabilirsiniz. Kısacası, başkalarının başarısı sizin başarı şansınızı kesinlikle azaltmayacaktır. Burada sizin için tek önemli şey başkalarının başarısının sizi de motive edip harekete geçirebilecek olmasıdır. 
Başarısızlık ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünmek 
Düşüncelerimiz bakış açımızı kontrol eder; bakış açımız da elde ettiğimiz sonuçları kontrol eder. Mantıklı ve güçlü bir kişi bunu bilir ve bunu bir avantaj olarak kullanır. Başarısız olma ihtimali her zaman vardır, ama başarılı olma ihtimaliniz olduğu sürece, her zaman denemeye değer. 
Kendine acımak 
Kötü şeyler olur. Hayat bazen çok zorlaşabilir, insanlar incinebilirler, bazıları ölebilir. Hayat asla bir gül bahçesi değildir. Attan her zaman düşeceksiniz, bir daha düşeceksiniz, bir daha, bir daha. Burada sorulacak soru şu, kalkıp toparlanıp tekrar ata binecek kadar güçlü müsünüz? 
Zayıf yönlerine odaklanmak 
Zayıf yönlerimiz üzerinde çalışmanın tabii ki bize pek çok yararı vardır, ancak asıl önemli olan güçlü yönlerimize odaklanıp onları çalıştırmaktır. Çok donanımlı olan bir kişinin hayatta herkesten daha ileride olduğunu söyleyemeyiz. Birçok konuda ortalama bir kişi olmak, sizi de ortalama bir kişi yapar. Ancak bir konuda uzmanlaşıp, becerilerinizi o yönde geliştirdiyseniz bu sizi, söz konusu alanda rekabetçi bir hale getirecektir. 
Herkesi mutlu etmeye çalışmak 
İyi yapılmış bir iş iyi yapılmış bir iştir, sonucunu kimin yargıladığı önemli değildir. Herkesi mutlu edemezsiniz, ancak kendinizi her zaman her şeyin en iyisini yapma konusunda yönetebilirsiniz. 
Kontrolünde olmayan her şey için kendini suçlamak 
Mantıklı ve güçlü bir kişi neyi ne kadar kontrol edebileceğini bilen kişidir, kontrol edemeyeceği her şeyi farkındadır, kendi elinde olmayan konuları hiç düşünmez aklına bile getirmez. 
Sabırsız olmak 
Sabır sadece bir erdem değildir, erdemin ta kendisidir. Birçok insan sabırsız olduğu için başarılı olamaz ve bu nedenle de yeterince zaman tanımadan o işten vazgeçer. 
Herkesin onu yanlış anlamasına izin vermek 
İletişim düzgün ilerleyen her işin anahtarıdır. İşin konusu insan olursa durum biraz daha komplike hale gelir. Bir konuyu basitçe anlatmak yeterli değildir. Eğer karşı taraf sizi doğru anlamıyorsa, mesajınızı da doğru iletemezsiniz. Mantıklı ve güçlü kişiler karşı tarafı iyice anlamak için ne gerekiyorsa onu yapar, ayrıca yanlış anlaşılmaları düzeltmek için sabırlı bir şekilde elinden geleni yapar. 
Kendini borçlu hissetmek 
Sizin hayata karşı hiçbir borcunuz yoktur. Dünyaya geldiniz ve artık gerisi size kalmış. Hayatın ya da çevrenizdeki kişilerin de size bir borcu yoktur. Hayatta bir şey istiyorsanız, bunu almak sizin işinizdir. Kendi isteklerinizden sadece kendinize karşı borçlusunuz. 
Hataları tekrarlamak 
Bir hatayı bir kere yapmanızda hiçbir sorun yok. Aynı hatayı ikinci kere de yapabilirsiniz (biraz sorun olabilir.) Ancak üçüncü kere yaptığınızda sizde bir sorun var demektir. 
Korkularıyla başa çıkamamak 
Dünya bazen korkutucu bir yer olabilir. Bazı şeylerden korkmak için kendimizce nedenlerimiz vardır, ancak korkularımızın pek çoğu mantıksız nedenlerden kaynaklanır. Eğer bir şeyi denemeyi çok istiyorsanız deneyin. 
Hesapsız  hareket etmek 
Güçlü ve mantıklı kişiler içinde bulundukları durumu tümüyle anlamadan bir sonraki adımı hesaplamadan harekete geçmezler. Bir işe başlamadan önce düşünmeye zaman ayırın ve daha sonra başlayın. Düşünmek için ayırdığınız zamanı asla tembellik olarak görmeyin. 
Başkalarından yardım almayı reddetmek 
Başkaları size yardım etmeyi öneriyorsa, yardımı kabul edin. Sosyalleşin! Etrafınızdaki fikirleri dinleyin, gözlemleyin. Diğerlerinin işlerini nasıl yaptıklarını fark edin. Onlardan bir şeyler öğrenebilirsiniz.
Havlu atmak 
İnsanoğlunun en büyük zaafı çabuk pes etmesidir. Mantıklı ve güçlü bir kişi, sadece kendisi için önemli olan işleri yapar ve gerisini unutur. Başarıya ulaşana kadar sizin için önemli olan işlerin peşinden gidin. İstinasız.
Başarı için yol haritası
Kendi amaçlarınızı ve hedeflerinizi tanımlamaya başlamadan önce aşağıdaki sorulara yanıt vermeye çalışın. Kendinize karşı dürüst olun, önümüzdeki günlerde, aylarda ve hatta yıllarda bu listeyi sık sık revize edin: 
- En çok neyin eksikliğini hissediyorsunuz?
- En çok neyin hayalini kuruyorsunuz?
- 5 yıl sonrasını düşündüğünüzde kendinizi nerede görüyorsunuz?
- Kariyerinizle ilgili nasıl hissetmek istiyorsunuz?
- Arkanızda ne bırakmak istiyorsunuz?
- Kendinizde hangi özellikleri görmek isterdiniz?
- İnsanların sizi nasıl görmesini isterdiniz?
- İşinizin en büyük etkisi ne olsun isterdiniz? 
Bu sorulara yanıtlarınız arasından tanıdık bir tema hemen çıkabilir. Bu temayla ilgili notlar alın ve bunu yol haritanızı hazırlarken kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder